För olika anledningar kan man inte få barn. Det spelar ingen roll vem av parterna som ha problem, det kan lätt leda till en depression som är svår att ta sig ut. Tur nog finns adoption som ett alternativ. Man får inte bara ett barn, man räddar ett barn. Har man bestämts sig för att adoptera följer en lång process som, om man har otur, kan sluta i att man inte får ett barn. Men här nedan kan du läsa ett smakprov om vad en adoption innebär.

BarnDet man ska tänka på är att äldre barn är svårare för länder och barnhem att adoptera bort så väljer ni att ta er an ett äldre barn är chanserna större att lyckas, samt att chansen ökar att man kan adoptera inom sitt eget land. Enligt svensk lag får man endast två personer adoptera tillsammans om de är gifta. Man får självklart adoptera ändå men då är det bara ett namn som står på pappret. I Sverige får man även adoptera som ensamstående. Du behöver dock vara över 25 år.

För att påbörja din ansökan måste du tala med din kommun som ger dig blanketter och ansökningspapper. Pappersarbetet kommer att ta tid och innefattar mycket information. Ju ärligare du kan vara desto bättre. Ni kommer att bli ombedda att berätta om er själva, varför ni vill adoptera, er religion och hälsa, livsstil et cetra. Här ska det säga att homosexuella får adoptera i Sverige men det kan vara mycket svårt att adoptera från andra länder.

Det är sedan socialstyrelsen som ger ett medgivande som håller i två år. Under denna tid kan ni adoptera och måste meddela alla ändrade familjeförhållande till socialstyrelsen ifall detta förändrar er chans att ge ett barn ett tryggt och lugnt hem (exempelvis sjukdom, graviditet eller skilsmässa). Om medgivandet hinner gå ut innan ni fått adoptera kan ni söka ett på nytt.

Medgivandet behövs också om ni vill skicka er ansöka utomlands. Man kan skriva upp sig på fler adoptionsbyråer samtidigt. Dessutom behöver man en kontakt i adoptionslandet från en organisation som hanterar adoptioner. Olika länder har olika krav och policys. Att adoptera utanför Sverige kostar även pengar. Nästan alla adoptionsorganisationer kräver att de blivande föräldrarna bor i barnets land under en viss tid. Organisationen i sig ska också ha betalt.

Adoptivföräldrar kan förvänta sig att spendera mycket pengar och tid. Samt mycket pappersarbete. Men det är värt det!

Posted in: Tips.
Last Modified: januari 15, 2019