Att försöka äta balanserat och näringsrikt är något vi alla borde göra till vardags. Men under graviditeten lägger man ofta extra stor vikt på detta. Denna tid kan man dock behöva tänka lite mer på vad man faktiskt stoppar i sig.

Myten att gravida kvinnor behöver äta för två är något som fortfarande svävar runt idag. Förhoppningsvis är det många som vet att detta faktiskt är en myt. Rekommendationen är idag att man inte behöver mer än ett extra mellanmål per dag. Och det är då som mest en smörgås med pålägg och en dryck, eller något som en tallrik gröt eller müsli.

Det är inte ovanligt att ha stundvis svårt att äta på grund av illamående i början av graviditeten. Men så länge det inte håller i sig länge behöver man egentligen inte oroa sig för att man får i sig för lite näring.

Tittar man närmare på kosten och individuella näringsämnen läggs det lite extra vikt på just två av dem: järn och folsyra. Järn kan bland annat hittas i många gröna bladväxter, bönor och linser. Men det är även väldigt vanligt att ta järntillskott för att säkerställa ett hälsosamt intag. Samma sak gäller faktiskt folsyra där det allmänt rekommenderas tabletter med 400 mikrogram fram till tolfte graviditetsveckan. Detta är specifikt för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Men det är också bra att veta att det finns en del man helst bör undvika att äta och dricka. Rekommendationen är att hålla sig till fisk och skaldjur från stora hav då fisk från Östersjön och insjöar kan innehålla spår av miljögifter. Man bör även undvika rått kött, opastöriserad mjölk (och produkter tillverkad av det), gravat, torkat eller kallrökt kött, rökt och gravad fisk som vakuumförpackats och skivat smörgåspålägg som inte är nyförpackat.

Posted in: Gravid, Tips.
Last Modified: januari 17, 2020