Får lite frisk luft och umgås med barnen samtidigt som ni båda lär er något. Allt detta kan man få i ett litet paket genom att börja plantera. 

Det här är årstiden då det är dags att så fröer om man vill plantera ut dem i rabatterna till sommaren. Gardenhome säljer alla sortens fröer och ger även bra beskrivningar på hur de ska hanteras. Blanda fritt mellan blommor och grönsaker för att få en varierad rabatt.

Det första ni behöver göra är att göra plats inomhus för att krukorna som fröerna ska sås i. Tänk på att fröer vill ha solljus även om de inte har blad ovanför jorden än så ställ dem ljust och se till att det är normal inomhustemperatur eller lite varmare där de ska stå. 

Lägg ut skydd på bordet eller golvet för det kommer att bli jordigt och smutsigt runt omkring er. Klä er i oömma kläder. Klipp upp en sopsäck eller lägg ut en vaxduk på bordet där ni tänker arbeta.

Läs noggrant på påsarna för att så dem rätt. Vissa ska djupt ner i jorden och behöver större krukor medan andra nästan ska ligga på ytan. Andra kan behöva en plastpåse över krukan för att skapa en växthuseffekt.  Tänk också på att använda bra såjord som innehåller mer sand och näringsfattigare jord än blomjord. Berätta varje steg för barnen så de förstår varför ni gör det ni gör och be även om deras hjälp att hålla fröna vid liv de näst kommande veckorna. De kommer säkerligen uppskatta ansvaret de får och vara duktiga på att vattna.

När det är dags att plantera utomhus kommer ni behöva lite tåligare kläder, gärna med knäskydd. Köp bra jord som är näringsrik, nu är det dags för plantorna att växa på riktigt. Oftast planterar man ut i början av juni men i sydligaste Sverige kan man plantera ut en vecka innan. Fyll en glasburk med en tredjedel jord från en plats där du vill plantera och fyll resten med vatten. Skaka den tills allting har blandats väldigt väl, här får ni nog turas om för det behöver skakas ett bra tag. Låt sedan bruken stå orörd tills alla jordpartiklar delar upp sig i vad som är tyngst och lättast. Därefter kan man undersöka skikten i bruken för att se vad det finns mest av på denna plats, är det mycket grus eller mycket jord, eller kanske lera? På det här sättet kan du plantera dina växter optimalt i trädgården!

Här är det också viktigt att veta vilka lägen i trädgården som får mest och minst sol och hur jorden ser ut på de olika platserna. Plantera ut växterna därefter.

Posted in: Relation, Tips.
Last Modified: januari 15, 2019