Ett förhållande innehåller många känslor och beteende, både bra och dåliga. En stor känsla för många som kan faktiskt krossa ett förhållande är att känna svartsjuka. 

Svartsjuka är i sin grund och botten en överdriven orolighet att bli lämna eller övergiven. Detta kan sedan visa sig på många olika sätt. Ett förhållande med misshandel mellan partnerna kan ofta ledas tillbaka till svartsjuka. Men sedan är det många som är svartsjuka för små saker som inte behöver förstöra förhållandet alls.

Ibland är man svartsjuk på sin partners chefer, släkt eller liknande som  inte har några anspelningar på sexuellt umgänge. Men det är fortfarande inte ett hälsosamt känslotillstånd att befinna sig i och om man inte försöker råda bot på problemet kan det skapa en stor klyfta i förhållandet som slutligen leder till att man går skilda vägar.

Svartsjuka brukar också visa sig annorlunda beroende på om det är en man eller kvinna. Kvinnor är oftast mer oroliga och svartsjuk över att deras manliga partner ska skapa ett emotionellt band till en annan som blir viktigare än det han har till sin partner. Kvinnan ser det emotionella bandet som viktigare eftersom det är detta som ger henne och hennes barn stöd och resurser. Mannen däremot är mer svartsjuk över beteenden som lutar mot sexuella kontakter och känslor. För honom är det viktigt att framtida barn är hans och är partnern otrogen så riskerar han att uppfostra en annan mans barn.

Att se på svartsjuka på det här sättet är förstås väldigt biologiskt och inte en lag. Det kan vara tvärtom för vissa. Svartsjuka visar sig på olika sätt hos alla. Vissa blir verbala, andra blir introverta och gömmer sina känslor som de vore smutsiga.

Det går att bota svartsjuka. Det finns rådgivare som man kan ringa: ett nummer hittar du hos Svartsjuka.com. Att få tala ut om sina känslor för en objektiv part kan vara befriande och göra det lättare att följa råd och tips på hur man kommer ur sitt negativa tankesätt och lär sig att lita på sin partner.

Posted in: Tips.
Last Modified: januari 15, 2019